EXPEDITION ROBINSON ONTPLOFT

Expedition Robinson nadert een climax. Afgelopen week ontplofte de zaak. Afspraken werden geschonden en Thomas Dekker werd weggestemd. Telkens weer blijkt dat hechte vriendschappen teniet worden gedaan als er persoonlijk gewin of de angst om weggestemd te worden gaan overheersen. Tijd om eens het Enneagram te gebruiken om te zien hoe de zaken op de eilandjes er voor staan.

Op afvallers eiland zitten nu nog boerin Bertie Steur en presentator JayJay Boske. Die laatste kan je het beste herkennen in Enneagramtype 8, de baas. Dit type is dominant naar andere toe, wil gelijk hebben, neemt direct de leiding, gaat conflicten aan om duidelijkheid te krijgen. Jay Jay is een hele aardige lieve man, als hij met één iemand is. Met Bertie kan hij het goed vinden en dan doet hij ook veel voor haar. Als Enneatype de Baas ligt hij in een groep iets anders. Dan gaat hij anderen uitdagen en neemt direct de leiding. Daar weet hij dingen beter en wil z’n stempel drukken op de groep. Hij weet dat het niet handig is en dat hij weggestemd kan worden, maar hij kan z’n gedrag niet veranderen. Natuurlijk ging hij de uitdaging om via afvallers eiland terug te komen aan.

Bertie is type 5, de waarnemer. Ze is op zichzelf, communicatief niet heel sterk, trekt steeds haar eigen plan en zet wel door. Ze is een vechter omdat ze alles eruit wil halen. Ze zit nu al zolang op afvallers eiland dat het een sleur gaat worden en ze verlangt naar het einde. Dan kan ze alsnog naar de groep, zo hoopt ze, om haar plaats in de finale te bevechten. Haar doel is niet direct winnen, maar alles uit zichzelf halen. Voor haar is dit een groot avontuur. Alleen zijn is geen probleem, weinig te eten hebben ook niet. Anderen begrijpen is meer de uitdaging.

In de groep heb je nu nog drie vrouwen en één man.

Om met de vrouwen te beginnen, Modeblogger Anna Nooshin kan je herkennen in type 1, de perfectionist. Anna heeft haar leven aardig onder controle. Ze is mooi en succesvol en pland de dingen volgens een schema dat haar veiligheid biedt. Haar emoties laat ze normaal gezien niet zien, ze besteed tijd aan haar uiterlijk, is eerlijk en houdt zich aan haar woord. Ze heeft het eigenlijk wel behoorlijk naar haar zin. Maar nu de Expeditie langer duurt slaat de verveling, het weinige eten en de heimwee toe. Ze wordt emotioneler en durft dat nu ook beter te laten zien. Ze is niet heel strategisch bezig en laat alles een beetje gebeuren. Ze wil en kan niet echt liegen tegen mensen die ze haar woord gegeven heeft. Ze vond het onbegrijpelijk dat Dio en Jessie, tegen de afspraken in toch op Thomas hebben gestemd. Dit gaat het normbesef van type 1, de Perfectionist, te boven. Zoiets doe je niet. Logisch dat ze ontploft is en nu niemand meer vertrouwd. Liever eerlijk weggestemd worden dan nu nog gaan manipuleren om toch weer verbonden te maken.

Model en presentatrice Jessie Vuijk herken je het beste in type 2, de Helper. Als fotomodel en miss Nederland is Jessie belangstelling wel gewend. Maar hier op het eiland ontdekt ze dat ze nog andere mechanisme heeft om overeind te blijven. Ze is super trots op zichzelf dat ze een proef heeft gewonnen. Trots is echt een ding van de Helper. Jessie staat steeds voor anderen klaar, kan zichzelf daarbij opofferen en lag vanaf het begin heel goed in de groep. Dit type kan redelijk manipuleren met emoties en daardoor kon het gebeuren dat ze het verbond tussen de vier verbrak om toch het optimale voor zichzelf eruit te halen.

Zangeres Suzanne Klemann herken je in type 9, de Bemiddelaar. Dit type gaat voor consensus en harmonie. Ze is rustig, doet steeds haar ding, ligt goed in de groep en ze past zich steeds aan. Ze kan ook goed alleen zijn, maar werkt net zo makkelijk mee in een team. Ze wist dat ze weggestemd ging worden en deed ook geen pogingen om dat te keren. Tot haar verbazing moest Thomas weg en kon zij blijven. Ze is een vechtster want dit type kan fysiek heel sterk zijn.

Rapper Dio herken je als type 7, de Avonturier. Hij is optimistisch, ziet steeds nieuwe mogelijkheden en heeft humor. Dit type houdt niet van moeilijke gesprekken, wil graag geliefd zijn en past zich makkelijk aan. De valkuil van de Avonturier is dat hij veel praat en niet altijd z’n beloften inlost.

Dio neemt graag het voortouw. Hij is het spelende kind dat overal mogelijkheden in ziet. Hij is sterk en slim. Dat hij de afspraak met Thomas, Jessie en Anna teniet deed om zelf een finale slag te slaan is typisch voor dit type. Hij geniet ervan dat hij op deze manier het beste voor zichzelf weet te bewerkstelligen. Zo raakte hij en een vriend, maar vooral z’n grootste concurrent kwijt.

Wielrenner Thomas Dekker herken je in type 3, de Winnaar. De Winnaar kan slecht tegen verliezen, heeft altijd focus en zorgt ervoor dat hij tot het winnende kamp behoort. Thomas wil altijd winnen, kan zich als een kameleon gedragen, voelt zich opperbest en had nooit verwacht dat zijn plan om met z’n vieren over te blijven zou worden doorkruist door twee van die teamleden, Dio en Jessie. Dat hij door zo’n streek verliest steekt hem het meest. Als je eerlijk ten ondergaat zou hij er vrede mee hebben, maar deze streek is onvergeeflijk. Thomas verloor een paar keer proeven en daar baalde hij flink van. Want winnen was z’n doel. Nu is het wraak.

De laatste die eruit ging voor Thomas was Koos. Die herken je het beste in type 6, de Loyalist. Hij vond het allemaal wel goed, liep lekker met de groep mee, zag aankomen dat hij tot het verliezende kamp behoorde en trachtte nog een plan te bedenken. Toen men hem op wilde offeren om Suzanne te redden vond hij dat ook prima.

Zo is Expedition Robinson bij een hoogtepunt beland. De finale is aanstaande, maar de kampleden weten niet dat er nog een ander eiland is waar twee leden aan de groep zullen worden toegevoegd. Dat zijn dan JayJay, Bertie of Thomas. Daarna moet het laatste gevecht zich gaan afspelen. JayJay en Thomas hebben nog een appeltje te schillen en zullen tot het uiterste gaan om bij de laatste drie te komen. Bertie is sterk en slim en heeft weinig proeven hoeven doen, had voldoende te eten en kan gesterkt aan die laatste proeven gaan beginnen.

Het wordt spannend tot de laatste minuut in Expedition Robinson.