Na de verkiezingen begint het echte gevecht.

DE VERKIEZINGEN
De verkiezingen zijn achter de rug dus een mooi moment om via het Enneagram eens te kijken naar de politiek leiders en wie met wie kan samenwerken.
Mark Rutte kan je rekenen tot het Enneagramtype 9 met een sterke 1 vleugel en sterk nijgend naar 3. Hij is bemiddelend, verbindend, zonder direct te soft te zijn. Zijn type 3 zorgt ervoor dat hij ambitieus is en niet over zich laat lopen. Zijn type 1 zorgt ervoor dat hij grote dossierkennis heeft en zaken goed onderbouwt. Zijn zwakte is dat hij regelmatig wegzakt. Dan horen we even niets en zien hem niet. Ook een nadeel dat hij teveel overlegt met iedereen waardoor men niet door kan pakken.
Sybrand van Haersma Buma is meer het type 9, de Bemiddelaar met een sterke 8 vleugel en een sterke 6. Hij was vroeger veel zachter, bemiddelend en begreep iedereen. Die rol die hij nu speelt is dus een rol. Hij speelt de sterke Type 8, de Baas. Dan wordt hij de olifant in de porseleinkast. Hij kan dus wel goed met Rutte en ze zullen het snel op een akkoordje gooien.
Alexander Pechtold is meer een type 6. Hij is sympathiek, is er voor iedereen, is een hele aardige man, staat ook voor zijn partij en zijn principes, maar is eigenlijk veel minder krachtig dan hij lijkt. Hij steunt op zijn kader, is niet heel doortastend en eigenlijk angstig om werkelijke confrontaties aan te gaan. Hij zal moeite hebben om een compromis door zijn eigen partij aanvaard te krijgen. Hij kan wel goed met Rutte en Buma.
Geert Wilders is een type 3, de Winnaar. Hij is van de oneliners, zegt alleen iets als hij weet dat het nieuws is, zoekt confrontaties waardoor hij zichzelf beter kan profileren. Hij gaat niet voor een rol als tweede in een kabinet, het is alles of niets. Kan eigenlijk goed met Rutte, maar is gewoon geen tweede man. Dan liegt hij, verraad en wordt een Judas.
Jesse Klaver is vermoedelijk een type 7, de avonturier met een sterke 6, de Loyalist, vleugel. Hij kan dus ook minder goed Rutte en Buma. Wel beter met Pechtold. Klaver is een opportunist die heel goed weet waar Abraham de mosterd haalt. Hij scoort door zich te laten zien, debatteert goed, laat zich goed adviseren, is slim, denkt snel. Maar dat gevoel van hem speelt hij meer dan dat hij het ook voelt. Zijn zwakte is dat hij z’n hand overspeelt en snel verveeld raakt. Door de sterke 6 vleugel is hij wel een echte partij man die geen onverantwoordelijke acties zal ondernemen.

Ziehier een voorlopige analyse van een aantal hoofdrol spelers. Henk Krol als type 7, Baudet als type 3, Asscher als type 5 laten we verder maar even buiten beschouwing.