BOER ZOEKT VROUW, DE KEUZES

In Boer Zoekt Vrouw zijn vijf boeren op zoek naar de liefde van hun leven. Laten de Boeren wel helemaal zichzelf zien aan de vrouwen die zij begeren? Willem Jan van de Wetering is Enneagramautoriteit en onthult de ware karakters van de boeren. Het Enneagram is een karaktertypologie waardoor je ziet wat de valkuilen en sterke kanten van iemand zijn.

In Boer Zoekt Vrouw is de angst om te kiezen groot. Herman maakte zijn keuze al want hij was stapelverliefd geworden op Fleur. Dit tot groot verdriet van Anne. Herman kan je rekenen tot Enneatype 9, De Bemiddelaar. Deze jonge boer uit Frankrijk heeft nog nooit een relatie gehad en nog nooit echt gezoend met een meisje. Het probleem is dat hij het initiatief niet neemt. Hij wacht af wat anderen doen en reageert daarop. Hij gaat zelden een ruzie aan en als er een conflict ontstaat trekt hij zich terug. Hij is graag alleen, praat wel, maar laat weinig van zichzelf zien. Hij is gezellig, maar het gaat nergens over. Dat komt door de diepe overtuiging dat hij geliefd is als hij zich stil houdt. Zijn sterke punt is dat hij begrip heeft voor de ander, liefdevol rekening houdt met haar en anderen de ruimte geeft. Dat is ook precies wat Fleur nodig heeft.

Olke kan je rekenen tot type 6, de Loyalist. Hij is een twijfelaar. Hij vraagt zijn vader om advies en stuurt degene weg die zijn vader niet ziet zitten. Hij doet heel joviaal en geniet van de aandacht en de aanrakingen. Maar deze boer uit Texas zoekt zekerheid. Hij wil de juiste keuze maken maar weet het nog niet. Hij voelt zich goed bij z’n familie waarvan een groot deel daar woont en beweegt zich in de Nederlandse gemeenschap in Texas. Zijn toekomstige vrouw moet daar wel in passen. Hij nijgt naar de wat lossere Sandra die zich snel aanpast. Zij is in het Enneagram meer type 7, de Avonturier. Maar is zij een vrouw die daar, in die besloten gemeenschap, het lang vol gaat houden. Of toch liever voor de naar aanraking en liefde hunkerende Alberdien, (type 9, de Bemiddelaar) die zich niet helemaal durft te laten zien? Olke z’n valkuil is dat hij iedereen tevreden wil houden en te weinig rekening houdt met de wensen van een vrouw.

Boer Riks in Canada heeft bovenaan zijn lijst zijn kinderen staan, daarna de kerk en op de derde plaats het bedrijf. Pas daarna komt een vrouw. Deze van oorsprong Drendt heeft met beperkte middelen een prachtig bedrijf opgebouwd. Hij is het Enneatype 1, de Perfectionist. Voor hem zijn normen en waarden belangrijk. Hij weegt dingen tegen elkaar af. Zijn kracht is dat hij een harde werker is, altijd doorzet, lange uren kan maken en als hij een keuze maakt daar ook echt voor gaat. Z’n valkuil is dat hij hoge eisen stelt, ook aan een vrouw en dat die vrouw ook echt de perfecte vrouw moet zijn. Hij is zeer kritisch. Kiest hij voor Marit die het helemaal ziet zitten met Riks in Canada en hem steeds opzoekt, of voor Eline die rustiger is en zich niet zo durft te laten zien? Bij zijn karakter zou Eline beter passen, maar Marit is meer de uitdaging waardoor hij kan groeien.

David, die in Roemenië een bedrijf op wil bouwen, is meer het type 2, de Helper. Hij heeft Suzanne en Mara om uit te kiezen. David wil beide dames plezieren en hij is ook het meest op de versiertoer. Hij geniet van de aandacht en het spelletje en moet dadelijk een keus gaan maken. Het type de Helper richt zich vaak op de ander en houdt veel te weinig rekening met zichzelf. Zijn valkuil is dat hij alle aandacht een z’n partner geeft en van zichzelf weinig laat zien. Er is geen diepgang. Hij durft het niet. De kracht van dit type is dat hij liefdevol is, de ander de ruimte geeft en haar als een prinses gaat behandelen. Het lijkt me dat Mara het beste bij hem past want zij is meer het type 2, de Helper, dus hetzelfde als David. Suzanne is meer type 7, de Avonturier, die veel wil reizen, haar eigen carrière op wil bouwen en onafhankelijk wil zijn.

De populaire Marc blijkt in het Enneagram meer type 5, de Waarnemer te zijn. Hij is erg op zichzelf, niet erg galant en niet makkelijk in het praten. Marc mag dan de mooie jongen zijn, hij laat maar weinig van zichzelf zien. Zijn sterke kant is dat hij de dingen weloverwogen doet, doorzet en bij zichzelf blijft. De zwakte is dat hij te weinig rekening houdt met een partner, dingen niet uitspreekt en z’n eigen gang gaat. Hij lijkt stug omdat hij het heel moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Het lijkt me dat Annekim beter bij hem past want ze heeft haar werk ook in Zambia, is onafhankelijk en kan zo bij hem intrekken.

De keuze momenten worden spannend voor de boeren en hun partners want keuzes maken is voor alle vier de boeren die nog moeten kiezen, niet hun sterkste punt.
Olke zal het aan z’n omgeving vragen, David kiest voor degene die hem de liefde aanbiedt, Riks wikt en weegt en laat de kinderen meebeslissen en Marc lijkt een muntje op te gaan gooien.

Willem Jan van de Wetering