VEEL DYNAMIEK BIJ DE JURY VAN THE VOICE

Er zit veel meer dynamiek in the Voice of Holland met Anouk in plaats van Guus Meeuwis.
De dynamiek wordt veroorzaakt door de karakters van de vier juryleden. Nu is er spanning en geladenheid omdat Anouk met haar karakter nog ver afstaat van Waylon en Sanne. Anouk heeft een ommezwaai gemaakt met twee jaar geleden. Toen zat ze er vaak kwaad kijkend bij en ergerde ze zich zichtbaar aan sommige deelnemers. Nu is ze veel aardiger, lacht meer, is ontspannen, maar plaatst nog steeds rake opmerkingen. Er is meer spanning dan vorig jaar omdat Guus Meewis als type 9, de Bemiddelaar, geen duidelijke mening had, iedereen te vriend hield en wat onzichtbaar was waardoor Waylon en Sanne meer vrij spel hadden.

De jury van The Voice of Holland wordt dit jaar gevormd door Waylon, Sanne Hans, Ali B en Anouk. In het Enneagram is duidelijk zichtbaar waardoor de spanningen ontstaan. Het Enneagram bestaat uit negen punten op een cirkel die negen karakterstructuren voorstellen. Ieder mens heeft één dominant type en daaruit blijkt direct wie je wel en niet mag, wat je gedrag veroorzaakt en wat je valkuilen en sterke kanten zijn.

De spanning in de jury komt door de Enneagramtypen van de vier leden. Sanne heeft ontzag voor Anouk, Waylon kan het zeer oneens zijn met Anouk zijn en reageert dan vanuit emotie, Ali B is de vriend van alle drie die de groep bij elkaar houdt en Anouk is Anouk.

Anouk Teeuwe kan je rekenen tot type 8, de baas. Ze doet wat ze wil, is recht door zee, windt nergens doekjes om en is vooral duidelijk. Ze komt dominant over en doet geen moeite om aardig gevonden te worden. Ze stelde in een gesprek dat het jammer was dat ze 12 deelnemers moest hebben, want zoveel goede talenten zaten er echt niet tussen. Liever had ze het bij vier toptalenten gehouden om daarmee aan het werk te gaan. Dat typeert Anouk. Als ze iets moet en het voelt niet goed zou ze het liever niet doen. Dit type is nogal mannelijk en Anouk compenseert dat door een sterke type 2, de Helper te ontwikkelen. Dat maakt haar zachter. Ze krijgt dan meer begrip voor anderen. Haar dominante houding is binnen de jury wel opmerkelijk want ze kan vlijmscherp uit de hoek komen terwijl het niet onaardig bedoeld is.
Anouk kan zich nogal ergeren aan Ali B want Ali heeft duidelijk veel minder verstand van muziek dan de overige drie. Zijn kracht is het enthousiasmeren van z’n deelnemers. Met leuke woordspelingen weet hij hele goede talenten binnen te halen. Anouk wil geen verkooppraatje houden om deelnemers te overtuigen. Je kiest voor haar of niet. Ze wil de beste talenten om daar alles uit te halen wat erin zit. Ze doet dat hard maar fair, vanuit haar liefde voor muziek en minder rekening houdend met de gevoelens van anderen. Anouk wil het beste talent brengen en eigenlijk dat haar kandidaat ook wint. Ze heeft namelijk een ongelooflijke hekel aan mensen die er geen verstand van hebben. En het publiek mag uiteindelijk de winnaar bepalen, maar het publiek let op andere dingen dan waar Anouk op let.

Sanne Hans is type 4, de Romanticus, met een hele sterke type 2, de Helper. Ze heeft ontzag voor Anouk omdat die zo duidelijk is. Sanne doet alles op gevoel. Ze heeft humor, is zeer muzikaal, houdt van Rock and Roll en wil vooral muziek maken. Ze gaat op in haar gevoelens en als ze ergens van baalt dan laat ze dat zien ook. Sanne houdt niet van regels en vaste patronen. Het komt zoals het komt en het moet goed voelen. Ze kan slecht tegen ruzie en hoort dan ook met verbazing hoe scherp Anouk uit de hoek kan komen. Ze mag Ali B (type 2, de Helper) en heeft een verbinding met Waylon. Waylon en Sanne zijn ook aardig aan elkaar gewaagd.

Waylon Bijkerk is eveneens type 4, de Romanticus, maar hij heeft meer een sterke 3, de winnaar, in zich. Waylon heeft lak aan gevestigde orde en heilige huisjes. Hij is muzikant. Dat hij veel negativiteit over zich heen kreeg toen hij uit de Common Linnits ging, deed hem pijn, maar hij kon niets met de kritiek. Achteraf is gebleken dat het ergens anders over ging dan Ilse aan had gegeven, maar Waylon werd toen niet geloofd. Hij voelt zich vaak miskent. Hij wil geen muziek maken die iedereen wil horen, hij maakt muziek die hij wil maken. Het is een emotionele man die ongelooflijk uit z’n slof kan schieten, maar ook weer heel aandoenlijk kan genieten van een mooi lied. Hij kan heel lief zijn voor kandidaten van The Voice, maar is vooral hard als ze niet hun best doen. Hij wil het beste in iemand naar boven halen. Hij maakt soms vreemde keuzes voor songs, maar meestal pakt dat goed uit. Hij is niet te beïnvloeden want hij volgt z’n gevoel, niet iemands overtuigingskracht. Het is duidelijk dat hij veel respect heeft voor Anouk als artiest, maar zich kan ergeren aan haar houding. Hij zal nooit bikkel hard zijn, eerder zal hij als een klein kind gaan zitten mokken.

Ali Bouali is de lieveling van veel mensen en dat heeft alles te maken met zijn type 2, de Helper. Hij is liefdevol, heeft humor, is speels. Hij heeft minder verstand van muziek dan de anderen, maar hij hoort iets anders in iemand. Hij hoort het talent en ziet of iemand het karakter heeft om verder te komen. Door grappige woordspelingen en door originele acties weet hij kandidaten, die alle juryleden wel willen hebben, voor zich te winnen. Ali B is de bindende factor in de jury, dezelfde rol die eerder Angela Groothuizen had. Hij zorgt voor humor en ergernis. Vooral Anouk moet zowel om hem lachen als dat ze zich kapot ergert aan z’n ludieke acties. Anouk, Sanne en Waylon gaan voor de muzikaliteit, Ali B gaat voor het plaatje van uiterlijk en talent. Dan kan hij er iets mee.

Het gaat nog spetteren dit seizoen. Anouk als type de Baas, zal zich doen gelden in de battles. Sanne zal haar emoties laten zien en voelen en Waylon zal zich ongetwijfeld opwinden als anderen beslissingen nemen waar hij echt niet in geloofd. Ali B wordt vooral kwaad als talenten geen doorzettingsvermogen hebben.

Willem Jan van de Wetering